July 19, 2010

Nasi Dagang Jagung


Bahan-bahan:

2 cawan beras
1/4 kg daging
1/2 cawan jagung
2 sudu minyak sapi
2 biji buah tomato
Seulas bawang besar
2 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
4 cm halia muda
4 ulas bawang putih
3 sudu serbuk kari
1/3 cawan susu cair
1 mangkuk cendawan tiram
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Potong daging empat segi, anggaran 4 cm tebal. Tumbuk halia dan bawang putih. Hiris bawang besar.

2. Panaskan minyak sapi dan masukkan bawang besar, bunga lawang dan kayu manis. Biar sedikit garing dan masukkan serbuk kari dan daging.

3. Tumis daging biar sampai empuk, masukkan dua cawan air dan biarkan mendidih lima minit. Masukkan juga garam dan gula.

4. Masukkan jagung dan susu cair. Kemudian tuangkan beras, kacau rata dan tanak nasi biar sampai air mendidih, kecilkan api. Belah buah tomato dan masukkan ke dalam nasi yang mendidih.

5. Tunggu sehingga nasi masak. Kemudian buatkan lubang di tengah nasi dan masukkan cendawan. Tutup periuk dan biarkan hingga nasi masak dan kering.

Nota: Jika gunakan beras basmati, sukatan beras dan air hendaklah sama. Manakala bagi beras biasa, air hendaklah dilebihkan setengah cawan.

Hari ini buka puasa dengan nasi Dagang Jagung ..... macam sedap ... nak buat petang ni...

No comments:

Post a Comment